En juridisk start på äktenskapet

Ett äktenskap är så mycket mer än bara själva bröllopsdagen. Visst är det fint att stå där, uppklädda och snygga, tårögda och glada över att få lova sin bästa vän evig kärlek inför vänner och familj. Men när champagnen är uppdrucken och de sista konfettiresterna städats bort så drar vardagen igång igen och då ska man ju också leva tillsammans med sin nya fru eller man.

Det är viktigt att ha obekväma diskussioner om pengar, tillgångar och ägodelar innan man gifter sig. Stora och viktiga frågor som dessa är något som många har svårt att prata om och det känns skönast om det är utrett innan ni gifter er, för allas skull. Oavsett hur lite eller mycket pengar ni har var för sig, eller tillsammans, så måste allt hanteras schysst.

För att få hjälp av en advokat med bland äktenskapsförord och andra viktiga frågor som dyker upp i förberedelserna för ett äktenskap, kan du vända dig till Adacta Law – Din advokatbyrå i Malmö. De är ett gäng proffsiga familjejurister som jobbar på en välrenommerade advokatbyrå i Sveriges tredje största stad.

Vad är äktenskapsförord?Familjejurist i Malmö

Att skriva äktenskapsförord betyder inte, tvärtemot vad många tror, att man räknar med att skilja sig igen inom en snar framtid och vill ha korten rätt lagda från början. Det är tvärtom ett klokt beslut och ett avtal mellan er två som ska gifta er. Med detta skriftliga dokument som ni båda har undertecknat säkerställer ni att både är med på vad som ska hända med era pengar och saker om ni skulle gå isär så småningom. Adacta Law i Malmö hjälper till med det här dokumentet som sen skickas till Skatteverket.

Tänk efter före

För att vara säker på att både du och din blivande man eller fru vet vad som gäller i vissa viktiga frågor, kan det vara smart att gå igenom några saker innan ni gifter er så att man inte får en obehaglig överraskning senare. Planen är ju naturligtvis inte att ni ska skilja er bara några månader efter bröllopsfesten, bara för att ni inte kan komma  överens om var ni ska bo, till exempel.

  • Diskutera var ni planerar att bo i framtiden
  • Diskutera om ni ska bo i hus eller lägenhet
  • Diskutera om ni vill ha barn
  • Diskutera hur det gemensamma hemmet ska skötas
  • Diskutera hur ni vill göra med ekonomin